scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Energiehuis in Veenendaal

kantoren / 2024


Onder architectuur gebouwd energiehuis voor duurzame nieuwbouwwijk

Groenpoort, het noordelijke en laatste wijkdeel van Veenendaal-oost, staat bekend om haar groene karakter. Hier worden de komende jaren bijna 1.000 nieuwe woningen ontwikkeld. Om Groenpoort van duurzame energie te voorzien, wordt een nieuwe energiecentrale gebouwd waarvan het beheer in handen ligt bij DEVO: Duurzame Energie Veenendaal-Oost. Mies Architectuur ontwierp het duurzame energiehuis, waarin alle installaties van DEVO zich vanaf 2025 huisvesten. Het ontwerp combineert empathie voor de leefomgeving met daadkrachtige oplossingen op het gebied van duurzaamheid en sluit naadloos aan bij de uitstraling van de wijk. Na oplevering zal het energiehuis een betekenisvol element vormen bij de ingang van Groenpoort en als ware eyecatcher dienen.


projectinformatie

project
Energiehuis
opdrachtgever
Linthorst Techniek en Bouwbedrijf Kreeft
locatie
Veenendaal
jaar
2024
status
In ontwikkeling
samenwerkingen
DEVO: Duurzame Energie Veenendaal-Oost
Linthorst Techniek
Bouwbedrijf Kreeft
VOROVO: een samenwerking tussen Van Voskuilen Infratechniek en Roseboom Warmtedistributie
type
kantoren

Empathie, daadkracht en betekenisvolle architectuur

Het energiehuis is een mooi voorbeeld waar duurzaamheid, empathie voor de bewoners en architectuur samensmelten. Het onder architectuur gebouwde energiehuis sluit straks naadloos aan bij de wijk Groenpoort. Het materiaal en metselwerk zijn zorgvuldig afgestemd op de omliggende woningen. De hoogte van het gebouw is passend binnen de schaalgrootte van de wijk. Het meest betekenisvolle aspect is dat de horizontale en verticale raamstroken van het energiehuis de technologie van de centrale tastbaar maken voor de bewoners. Zo zijn de installaties voor de grootschalige warmtebuffering en de krachtige warmtepomp zichtbaar, die het straks mogelijk maken om 100% duurzaam opgewekte energie in te zetten voor de productie van warmte, warm tapwater en comfortkoeling in de zomer.


Een dergelijk project vraagt om samenwerking met daadkracht

Voor de bouw van de centrale is DEVO een samenwerking aangegaan met Linthorst Techniek, die een krachtig energiesysteem hebben ontwikkeld. Bouwbedrijf Kreeft is namens Linthorst verantwoordelijk voor de realisatie van de bouw van de energiecentrale. De opgewekte warmte en koude moet natuurlijk terechtkomen in de Groenpoortse woningen. Voor de aanleg van het distributienet werkt DEVO samen met VOROVO: een samenwerking tussen Van Voskuilen Infratechniek en Roseboom Warmtedistributie. Dankzij deze samenwerkingen wordt een betekenisvolle bijdrage geleverd aan een duurzamere toekomst voor de wijk.